Herukka-valkosuklaa murupaistos

tiistaina, elokuuta 23, 2016




Voihan herukat! Nämä pienet ihanat vitamiinipommit. Jostain syystä niiden ravintosisällöstä eikä mausta kukaan pidä niin suurta melua kuin metsäkuningattaresta mustikasta, vaikka luulisin että vertailussa ne pärjäävät toisilleen oikein hyvinkin. Kun ei ole oma puutarhaa, niin en näitä herkkuja pääse helposti keräilemään, joten marjatiskiltä on taannoin tullut usein mukaan litra niin punaisia kuin mustia viinimarjoja, kun päätös väristä ei ole ollut helppo.


Laiskuudesta en hirveästi monimutkaisia reseptiä ole jaksanut kehitellä, vaan valmistin helpon ja aina melko varman murupaistoksen, joka viime aikoina usein esiintyy myös englantilaisena nimellä crumble. Siinä on mielestäni selvästi lohturuoan merkkejä, joka varmasti maistuu jo paljonkin syksyä muistuttavina iltoina.  Kirpeiden marjojen yhdistäminen makeaan valkosuklaan tasapainotti maut, ja ihanan suuret kaurahiutaleet antavat paistokselle tosi hyvin rapeutta ja makua. Olen muutenkin viime aikoina huomannut, että monessa taikinassa isot kaurahiutaleet nostavat taikinan eri tasolle kuin perinteiset nopeasti kypsentävät kaurapuurohiutaleet.

Kun lämpimään paistokseen yhdistää nokareen vaahdotettua kermaa tai vaniljajäätelöä voi jo kipon kanssa kynttilävaloissa kipertyä sohvalle. 





Herukka-valkosuklaa murupaistos


1 l herukoita (mustia ja punaisia)
1,5 rkl vehnäjauhoja
50 g sokeria


75 g voita huoneenlämpöisenä
150 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g vehnäjauhoja
50 g isoja kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
100 g valkosuklaata pieninä paloina

  • Valmista taikina hieromalla sekaisin voi, vehnäjauhot, sokerit ja kaurahiutaleet kunnes taikinasta muodostuu isoja nokareita. Lisää joukkoon suklaapalat ja sekoita. Siirrä taikina pakastimeen n. 20 minuutiksi.
  • Sekoita marjoihin vehnäjauhot ja sokeri ja levitä uunivuokaan. Annostele marjojen päälle taikinamurut ja paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia kunnes taikina on kauniin kullanvärinen. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. 


You Might Also Like

1 kommenttia

  1. Tuollainen crumble on aina herkullista.Itsekin tykkään mustaherukoista,ja onneksi niistä saa lähiseudun jättimarketista pakastealtaasta ihan kivaan hintaan.

    VastaaPoista

Instagram