Massaman curry kanalla

sunnuntaina, maaliskuuta 06, 2016


Erilaiset thaimaalaiset kastikeruoat ovat minun suurta herkkua. Ne ovat se ensimmäinen vaihtoehto thaimaalaisissa ravintoloissa, vaikka suurin osa niistä on monet kerrat maistettu ja valmistettu kotikeittiössäkin. Täyteläisten, makuja täynnä olevien kastikkeiden kaveriksi en kaipaa edes riisiä, keiton tapaan lusikalla on minun tapa syödä currya. Massaman curry on kuitenkin jäänyt paljon vähemmälle huomiolle kuin suosikkini vihreä-, punainen- ja panang curryt. Syvä Massaman curry poikkeaa jonkun verran edellä mainituista. Vaikka ainakin tässä minun versiossani tahnassa on toki käytetty thaimaalaisen ruoan perusteisiin kuuluvia sitruunanruohoa, kalakastiketta, galangalia ja limeä, niiden lisäksi makua on tullut mm. kardemummasta, tähtianiksesta ja kanelista, jotka edustavat minulle enemmän Intian alueen tai jopa Lähi-idän makuja. Mutta kun näitä kahta mauste cocktailia yhdistelee, niin lopputuloksena on paksu, herkullinen, tasapainoinen, makua täynnä oleva kastike, joka täydellisesti yhdistää mausteiden eri makumaailmat.

Kaiken tämän kehumisen jälkeen herää kysymys, miksiköhän tämä kastike ei ole päässyt minun suosikkien listalle aikaisemmin. Vastaus on helppo, peruna. Ravintoloissa maistamani ja näkemäni Massaman curry annokset sisältävät aika paljon perunaa, mielestäni aivan liikaa. En ole mikään perunan totaalinen kieltäjä, mutta se ei mielestäni ole yksi niistä täydellisistä curry täytteistä. Ja tietenkin kun kerrankin uskalsin valmista kastiketta itse, niin peruna oli jäämässä kokonaan pois. Päätin kuitenkin lisätä sitä pieninä kuutioina, jotta se voisi toimia enemmän suurusteena. Näin sitä ei melkein edes huomannut ja meille tuli uusi vakio kastikeruoka. Niille, jotka eivät normaalisti harrasta aasialaisia makuja omassa keittiössä, reseptin ostoslista saattaa vaikuttaa pitkältä ja oudolta, mutta jos näitä ihania mausteita raaskit hankkia, niin ne kyllä riittävät moneksi, moneksi herkulliseksi padaksi.

Massaman curry kanalla

2 rkl rypsiöljyä
1 iso punasipuli ohuina suikaleina
500 g broilerin paistia tai rintaa ohuina viipaleina
1 kuorittu peruna, pieninä kuutiona
2,5 dl kanalientä tai vettä
4 dl kookosmaitoa
2 tomaattia kuorittuna, isoina paloina
6 kaffirlimetinlehtiän
1-1,5 rkl raastettua palmusokeria
2 rkl soijakastiketta
3-4 rkl kalakastiketta
0,5-1 limemehua
iso kourallinen tuoreen Thai basilikan lehtiä
kourallinen hienonnettuja paahdettuja maapähkinöitä
(1 punainen chili hienonnettuna, siemenet poistettuna)

 Massaman curry – tahna

¼ tl kardemummasiemeniä
1 tl juustokuminasiemeniä
5 kokonaista neilikkaa
2 tähtianista
1 tl kokonaisia valkopippuria
0,5 jauhettua kanelia
2 tl chilihiutaleita
2 rkl rypsiöljyä
pieni kourallinen kuorittuja maapähkinöitä
5 valkosipulinkynttä viipaleina
6 kaffirlimetinlehtiä viipaleina
30 g galangal juurta, kuorittuna, viipaloituna
2 sitruunaruohon palkoa viipaleina, käyttää vain valkoista osaa
1 tl thaimaalaista raputahnaa
2 rkl kalakastiketta
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
2 rkl palmusokeria raastettuna

  • Aloita valmistamalla curry tahna. Paahda kaikkia tahnan kuivia mausteita pari minuuttia kuivalla pannulla. Hienonna mausteet huhmarissa tai pienessä tehosekoittimessa. Lisää joukkoon loput ainekset ja hienonna tahna tasaiseksi.
  • Lämmitä 2 rkl öljyä isossa kannellisessa kasarissa ja kuullota sipulit pienellä lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää pannulle Massaman curry- tahna ja paistaa sekoittaen 3-5 minuuttia.
  • Lisää joukkoon broilerin palat, perunakuutiot, kanaliemi, kookosmaito, tomaatit, kaffirlimetinlehdet, palmusokeri, soijakastike ja kalakastike. Keitä kastiketta kannen alla 15-20 minuuttia. Jos käytät broilerin rintaa varo, ettei liha kuivu. Ota pata pois lämmöstä.
  • Lisää kastikkeeseen puolet pähkinöistä, thai basilikan lehdet, ja mausta limemehulla, tarkista maku.
  • Koristele annos jäljelle jääneellä pähkinärouheella ja halutessa punaisella chilillä. Tarjoa riisin kera.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. No niin, tää on taas tätä telepatiaa. Mietin juttua lukiessani, että mulla massaman on jäänyt muiden curryjen varjoon perunan vuoksi, ja mitähän luenkaan sitten seuraavasta kappaleesta? ;D Tulipa currynhimo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)) Eihän perunassa ole mitään vikaa mutta ei se curryssä oikein maistu. Tässä pieninä kuutioina sitä ei edes huomannut!

      Poista

Instagram