Xi’an hampurilaiset

tiistaina, maaliskuuta 17, 2015

Katuruokabuumin keskellä blogit vilisevät mitä ihmeellisimpiä hampurilaisreseptejä. Ihanaa, että melkein jokaisessa maailmankolkassa on oma vastine tälle täytetylle sämpylälle, jotka ovat monesti länsimaalaista serkkua herkullisempia ja terveellisempiäkin. Minun versiossa tällä kertaa maistuu Kiina. Xi’an hampurilainen on yksinkertainen, pitkään haudutetulla mausteisella karitsalla täytetty sämpylä. Leipä valmistuu hitaasti pannulla paistamalla mutta uskon, että sen paistaminen onnistuu myös perinteisellä tavalla uunissa. Reilu kourallinen tuoretta korianteria antaa annokselle raikkautta ja muutama viipale tuoretta chiliä vähän potkua sitä kaipaaville.

Xi’an hampurilaiset (8  kpl)
1 tl kuivahiivaa
500 g vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2,8 dl lämmintä vettä
hieman öljyä

n. 1 kg karitsan niskaa (hieman enemmän jos palassa on paljon luuta)
2 tl sokeria
4 rkl valkoviiniä
2 rkl vaaleata soijakastiketta
4 rkl tummaa soijakastiketta
2 tähtianista
1 kanelitanko
peukalonkokoinen inkivääripala viipaleina
0,5 appelsiinin kuori
1 ruukku tuoretta korianteria
1 tuore punainen chili viipaleina

  • Sekoita yleiskoneessa hiiva ja puolet vedestä ja anna seisoa noin 5 minuuttia. Voit tehdä taikinan myös käsin mutta sen vaivaaminen vaatii aikaa ja voimaa.
  • Lisää vehnäjauhot, suola ja loput vedestä ja vaivaa taikina hyvin, että siitä muodostuu pehmeä pallo. Valele hieman öljyä isoon kulhoon, laita sinne taikina, peitä kelmulla ja anna seisoa tunnin lämpimässä kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
  • Laita lammas kattilaan ja peitä se kokonaan vedellä. Keitä miedolla lämmöllä n. 1,5 tuntia kunnes liha on pehmeä ja irtoaa luusta. Anna lihan jäähtyä liemessä, jonka jälkeen nosta se pois ja siivilöi talteen puoli litraa lientä.
  • Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan. Kauli jokaisesta taikinapalasta n. 6 x 30 cm pitkä levy, ja rullaa se tiukasti 6 cm korkeaksi rullaksi. Paina rullapätkää ylhäältä ja kauli halkaisijaltaan n. 10 cm levyiseksi litteäksi sämpyläksi, joka saa jäädä paksuksi.
  • Lämmitä korkeareunaisessa kannellisessa paistinpannussa tilkka öljyä, lisää sämpylät pannulle. Paista kannen alla mahdollisimman alhaisella lämmöllä n. 12 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kypsiä sisältä. Niiden ei ole tarkoitus saada hirveästi väriä paiston aikana.
  • Poistaa lihasta luut ja leikkaa karitsa puolen sentin viipaleiksi. 
  • Sekoita pienessä kattilassa aiemmin talteen otettu liemi, sokeri, viini, soijakastikkeet, tähtianis, kaneli, appelsiinin kuori ja inkivääri. Keitä kastike hiljaa kiehuen noin 15 minuuttia kunnes se on hieman saostunut ja haihtunut.  Poista mausteet kastikkeesta ja sekoita karitsaviipaleet joukkoon.
  • Leikkaa valmis sämpylä puoliksi auki ja täyttää karitsalla, tuoreella korianterilla ja mausta tuoreella chilillä. 


You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram