Isän isänpäivän menun alkupalat

keskiviikkona, marraskuuta 12, 2014

Kun kysyin mieheltäni onko hänellä toivomuksia isänpäivän ruoaksi, ensimmäinen vastaus oli, ettei mitään ihmeellistä. Mutta jostain syystä jo alkupalojen kohdalla mietin, että olisiko ravintolassa käynti parempi vaihtoehto. Alkupaloiksi toiveena oli pieni ”lajitelma”, ehkä jotain katkiksia, vähän lihaa.. Tässä vaiheessa pyysin siirtymään pääruokatoivomukseen. Kun kerran lajitelmaa pyydettiin, niin päätin pysyä klassisessa kala-liha-kasvis yhdistelmässä. Tällä kertaa alkupaloiksi nautimme – kookoskuorrutetut jättikatkaravut, naudanliha-carpaccio ja tomaatti-granaattiomenasalaatti. Pitkästä listasta huolimatta kokonaisuus oli aika helppo tehdä ja koska päätimme, että syömme alkupalat lounaaksi ja pääruoan illalla niin se oli just sopivan tasapainoinen sellaisenaan. Ja mikä tärkeintä, isä oli oikein tyytyväinen.

Naudanliha-carpaccio
naudan sisäfileettä (noin 100g/hlö)
hienonnettuja tuoreita yrttejä maun mukaan
suolaa ja mustapippuria
parmesan-juustoa
rukolaa
oliiviöljyä
sitruunanmehua halutessa
  • Pyörittele liha hienonnetuissa yrteissä, kääri tiukasti kelmuun ja laita pakastimeen noin 20-30 minuutiksi.
  • Ota liha pakastimesta ja leikkaa siitä mahdillisimman ohuita siivuja. Asettele ne tasaisesti lautasen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita halutessa hieman rukolan lehtiä päälle. Ripottele ohuita parmesanlastuja päälle, ja pirskota oliiviöljyä ja sitruunanmehua.

Paistetut chili-kookos jättikatkaravut
10 raakaa jättikatkarapua
1,5 dl kookoshiutaleita
pieni ripaus chilihiutaleita
suolaa ja pippuria
0,75 dl maissijauhoja
1-2 valkuaista kevyesti vatkattuna
öljyä paistamiseen
  • Lämmitä öljy kuumaksi. Mausta kookoshiutaleet chilillä, suolalla ja pippurilla. Vatkaa kevyesti valkuaiset. Kastele katkaravut maissijauhoihin, sen jälkeen valkuaiseen ja kookoshiutaleisiin. Paista kypsiksi kuumassa öljyssä. 
Söimme näitä ihania rapuja soijapohjaisen kastikkeen kanssa. Luulen kuitenkin, että näille sopisi paremmin joku jopa majoneesipohjainen kastike, miksei vaikka aioli.  

Tomaatti-granaattiomenasalaatti
500g erilaisia tomaattilajikkeita pieniksi kuutioiksi leikattuna
½ punaista paprikaa pieninä kuutioina
½ pientä punasipulia pieninä kuutioina
1 valkosipulikynsi hienonnettuna
¼ tl maustepippuria
1tl valkoviinietiikkaa
1 rkl granaattiomenasiirappia (resepti löytyy tästä)
30 ml oliiviöljyä
suolaa
granaattiomenan puolikkaan siemenet
½ rkl oreganolehtiä
  • Sekoita kulhossa tomaatit, paprikaa ja sipulit. Sekoita toisessa astiassa valkosipuli, maustepippuri, etikka, siirappi, öljy ja ripaus suolaa. Sekoita kastike vihanneksiin.
  • Asettele salaatti lautaselle. Koristele granaattiomenan siemenillä ja oreganolehdillä. Pirskota hieman oliiviöljyä päälle.
Tämäkin resepti on Yotam Ottolenghin ihanasta Plenty More kirjasta. Eikä se vieläkään tuottanut pettymyksiä. 

You Might Also Like

5 kommenttia

  1. Juuri tuon salaatin tein,tosi hyvää:)

    VastaaPoista
  2. Oi, mitä herkkuja ja kivoja ideoita: kookos ja katkikset ja tuo salaatti.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Vaikka itse sanon mutta kyllä ne oli herkkuja;)

    VastaaPoista

Instagram