Mausteiset kana Empanadakset

torstaina, joulukuuta 29, 2016


On varmasti aika vaarallista väittää, että Suomessa olisi jokin yhteinen uuden vuoden herkku. Nakit ja perunasalaatti ovat ehkä jo menettäneet hieman hohtoansa, mutta tilalle on tullut monenlaisia ja erimaalaisia toinen toistaan parempia makupaloja. Kuohujuomien pariksi monesti valitaan blinit, tapakset tai vaikkapa merenelävät, joista Suomessa harvinaisempi on hienostunut hummeri. Toinen ääripää on helpot ja aina suositut, vaikkakin vähemmän hienostuneet, erilaiset sipsit. Itsekin pari vuotta sitten kehitin niistä hieman hienomman ja astetta terveellisimmän version, ja tarjosin kuohujuomien kanssa juureschipsejävuohenjuusto-sumackreemillä. Mielestäni se on jopa hauskaa, että verrattuna esimerkiksi jouluun, uuden vuoden juhlissa saa aina yllättää mielihalujen, vieraiden tai vaikkapa rahatilanteen mukaan. Kaikki tarjoiluvaihtoehdot ovat yhtä tervetulleita.


Empanadas ovat yleisesti Latinalaisessa Amerikassa ja Espanjassa tunnettuja pieniä täytettyjä piirakoita. Luulen, että tällaiset pienet, mutta tuhdit makupalat maistuisivat monelle illanistujaisissa ja miksei uutena vuotenakaan. Empanadas reseptejä on tietenkin tuhansia, joten pahasti pieleen ei tämäkään versio voi mennä. Aikaa säästääkseen voi oikein hyvin käyttää valmista taikinaa ja täytteen maustamisessakin saa improvisoida. 

Mausteiset kana Empanadakset n. 30 kpl

Taikina

750 g vehnäjauhoja
200 g voita
2 kananmunaa + 1 voiteluun
ripaus suolaa

Kanatäyte

1 rkl öljyä
100 g chorizo makkaraa hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
350 g kananjauhelihaa
2 tl juustokuminaa
2 tl savupaprikaa
1,5 g aurinkokuivattuja tomaatteja jauhettuna
1 tomaatti pieninä kuutioina
1 ruukku korianteria hienonnettuna
(2 rkl vettä)
suolaa ja pippuria

Mausteinen kastike

0,5 dl oliiviöljyä
1 vihreä chili hienonnettuna
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tomaattia pieninä kuutioina, siemenet poistettuna
2 rkl hienonnettua korianteria
yhden limen mehu
suolaa ja pippuria

  • Valmista taikina ensin hienontamalla jauhot ja voi yleiskoneessa muruiksi. Lisää joukkoon suolaa, kananmunat ja vesi. Sekoita tasaiseksi pehmeäksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.
  • Valmista täyte. Lämmitä öljy pannulla ja paista siinä chorizo, sipuli ja valkosipuli noin kolme minuuttia. Lisää joukkoon jauheliha ja mausteet, kunnes liha on kypsä ja hieman saanut väriä. Lisää pannulle tomaatit ja paista pari minuuttia. Jos täyte on hieman kuiva lisää joukkoon tilkka vettä. Mausta täyte suolalla ja pippurilla.
  • Kauli taikina n. 2 mm paksuiseksi levyksi ja ota siitä n. 12 cm pyöreällä muotilla lettuja. Laita jokaisen taikinaletun päälle noin ruokalusikallinen täytettä, ja taita taikinan reunat yhteen puolikuun muotoiseksi piirakaksi. Voitele reunoja hieman kylmällä vedellä ja purista reunat yhteen. Asettele piirakat leivinpaperin päälle, voitele hieman vatkatulla kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia kauniin kullanvärisiksi.
  • Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja maustamalla suolalla ja pippurilla. Anna maustua hieman.
  • Tarjoa piirakat tulisen kastikkeen kera. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram