Luukku 3 - Omena-frangipane piirakka kinuskikastikkeella

perjantaina, joulukuuta 02, 2016


Omenapiirakka ei kuulosta hirveän jouluiselta herkulta mutta myöntäkää, kuka voisi vastustaa omenapiirakkaa, jossa on paksu manteli-voi kerros ja vielä ihanan kinuskikastikkeen kera tarjottuna. Pienenä lisäyksenä pieni loraus konjakkia täytteeseen, joka tekee piirakasta astetta juhlavamman.


Tämä oli ensimmäinen leivontakokeiluni frangipane mantelitäytteellä mutta ei varmastikaan jää viimeiseksi. Täyte antaa hieman tylsälle ja monesti hieman kuivallekin lehtitaikinalle ihan uuden elämän ja omenat varmasti voi korvata monella muulla mielitäytteelle. Ei ole mikään huono vaihtoehto perinteisille joulutortuille. 


Omena-frangipane piirakka kinuskikastikkeella

400 g lehti- tai voitaikinaa
n. 3 kirpeätä omenaa ohuina siivuina
1 rkl voita sulatettuna
1 rkl rosmariinilehtiä hienonnettuna
2 rkl sokeria

Frangipane

50 g huonelämpöistä voita
75 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
 100 g mantelijauhoja
1 tl maissijauhoja
0,5 dl konjakkia

Kinuskikastike

125 g fariinisokeria
60 g voita
1 dl kuohukermaa
0,5 tl suolaa 

  • Valmista frangipane sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa. Anna mantelitahnan seisoa jääkaapissa puolisen tuntia.
  • Kauli taikinasta n. puolen sentin paksuinen ympyrä ja siirrä leivinpaperille. Tee pohjan reunan ympäri pieni viilto n. sentti reunasta, ja tee haarukalla reikiä koko pohjaan.
  • Levitä taikinapohjalle frangipane-tahna jättäen ulkoreunasta sentti tyhjäksi. Asettele tahnan päälle omenasiivuja.
  • Lämmitä pienessä kattilassa voi, sokeri ja rosmariinilehdet kunnes voi on sulanut. Levitä voiseoksen omenoiden päälle. Paista piirakka 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia kunnes se on kauniin kullanvärinen ja kypsä. Jos taikina alkaa tummua ennen aikojaan, peitä piirakka foliolla.
  • Valmista kinuskikastike sekoittamalla kaikki ainekset pienessä kattilassa ja keittämällä keskilämmöllä kunnes sokeri on sulanut.
  • Tarjoa valmis piirakka kastikkeen ja kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram