Lihapullat sienipaistoksella ja kirpeillä puolukoilla

tiistaina, lokakuuta 18, 2016


Suurin osa Mama Gastro blogin ruoista ovat sitä mitä me kotona syödään. Välillä jotain monimutkaisempaa ja välillä taas helppoa ja yksinkertaista. Ihan kaikki ei tietenkin pääty blogiin. Kieltämättä blogi pakostikin pistää miettimään uusia ruokavirityksiä ja käyttämään mielikuvitusta, sitä kun luulee, että ne erikoisimmat ja eksoottisimmat reseptit kiinnostavat lukijoita eniten. Ja siinä olen niin väärässä.

Kun tarkastelin viimeksi blogin suosituimpia reseptejä kyllähän siinä löytyy muutama erikoinenkin tapaus, mutta ehdoton suosikki kahdelta vuodelta ovat jauhelihapihvit karamellisoidulla sipulilla. Siis suhteellisen perinteinen resepti jauhelihapihvistä, vaikkakin omalla pienellä lisäyksellä. Luulisi, että suuremmalla osalla suomalaisista on siihen oma luotto valmistustapa, mutta näköään asia ei ole niin yksinkertainen kuin luulin.  Lisäksi, minun henkilökohtaisesti tekee mieli mennä peiton alle piiloon, joka kertaa kun näen tämän suositun postauksen kuvat. Pimeänä talvi iltana perus lampun valossa otetut kuvat ovat jotain surullista katsottava. Mutta hei, tärkeintä on, että pihvit ovat näköjään maistuneet.


Tämä pikakatselmus tilastoihin pisti nyt laittamaan reseptin, jota en normaalisti ehkä viitsisi julkaista. Jokaisella kun on kuitenkin oma tapa paistaa lihapullia. Tällä kertaa kuitenkin lihapullat saivat lisukkeeksi viimeisä jääkaapissa odottavia suppilovahveroita, kun niitä kerran vielä löytyi. Ja makujen täydentäjä, melkein ehdoton lisäys oli puolukkahilloke, pikavalmistuksena.  Lautaselta tällä kertaa puuttui vain kuohkea perunamuusi. Ja tälläkin kertaa jauhelihapihvien salainen ainesosa on kesäkurpitsa. 


Lihapullat

puolikas keltasipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl voita
0,5 dl korppujauhoja
0,5 dl kermaa
300 g naudanjauhelihaa
100 g porsaanjauhelihaa
50 g kesäkurpitsaa hienoksi raastettuna
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
1 tl Dijon sinappia
suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen

  • Kuumenna pannulla voi ja paista siinä sipuli ja valkosipuli pehmeäksi.
  • Yhdistä kulhossa kerma ja korppujauhot, anna hetken turvota. Lisää joukkoon paistetut sipulit, jauhelihat, raastettu kesäkurpitsa, sinappi ja lehtipersiljaa. Mausta suolalla ja pippurilla, ja sekoita hyvin.
  • Pyörittele jauhelihasta lihapullia ja paista pannulla öljyssä kypsäksi.


Sienipaistos

puolikas sipulia hienonnettuna
n. 400 g suppilovahveroita
n. 2 rkl öljyä
1 rkl voita
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
2 rkl hienonnettua kevätsipulia
suolaa ja pippuria

  • Kuumenna öljy pannulla ja paista sipuli pehmeäksi. Lisää pannulle sienet ja paista kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Lisää voi ja mausta suolalla ja pippurilla, paista sienet kypsiksi.
  • Lisää sienipaistokseen yrtit.

 Kirpeä puolukkahilloke

4 dl puolukoita
2 rkl sokeria
tilkka vettä

  • Yhdistä kaikki ainekset pienessä kattilassa ja kiehauta. Riko halutessa marjat hieman lusikalla painelemalla. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram