Lihapullat sienipaistoksella ja kirpeillä puolukoilla
tiistaina, lokakuuta 18, 2016
Suurin
osa Mama Gastro blogin ruoista ovat sitä mitä me kotona syödään. Välillä jotain
monimutkaisempaa ja välillä taas helppoa ja yksinkertaista. Ihan kaikki ei
tietenkin pääty blogiin. Kieltämättä blogi pakostikin pistää miettimään uusia
ruokavirityksiä ja käyttämään mielikuvitusta, sitä kun luulee, että ne erikoisimmat
ja eksoottisimmat reseptit kiinnostavat lukijoita eniten. Ja siinä olen niin
väärässä.
Kun
tarkastelin viimeksi blogin suosituimpia reseptejä kyllähän siinä löytyy muutama
erikoinenkin tapaus, mutta ehdoton suosikki kahdelta vuodelta ovat jauhelihapihvit
karamellisoidulla sipulilla. Siis suhteellisen perinteinen resepti
jauhelihapihvistä, vaikkakin omalla pienellä lisäyksellä. Luulisi, että
suuremmalla osalla suomalaisista on siihen oma luotto valmistustapa, mutta
näköään asia ei ole niin yksinkertainen kuin luulin. Lisäksi, minun henkilökohtaisesti tekee mieli
mennä peiton alle piiloon, joka kertaa kun näen tämän suositun postauksen
kuvat. Pimeänä talvi iltana perus lampun valossa otetut kuvat ovat jotain
surullista katsottava. Mutta hei, tärkeintä on, että pihvit ovat näköjään maistuneet.
Tämä
pikakatselmus tilastoihin pisti nyt laittamaan reseptin, jota en normaalisti
ehkä viitsisi julkaista. Jokaisella kun on kuitenkin oma tapa paistaa
lihapullia. Tällä kertaa kuitenkin lihapullat saivat lisukkeeksi viimeisä
jääkaapissa odottavia suppilovahveroita, kun niitä kerran vielä löytyi. Ja
makujen täydentäjä, melkein ehdoton lisäys oli puolukkahilloke,
pikavalmistuksena. Lautaselta tällä
kertaa puuttui vain kuohkea perunamuusi. Ja tälläkin kertaa jauhelihapihvien salainen
ainesosa on kesäkurpitsa.
Lihapullat
puolikas
keltasipulia hienonnettuna
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
rkl voita
0,5
dl korppujauhoja
0,5
dl kermaa
300
g naudanjauhelihaa
100
g porsaanjauhelihaa
50
g kesäkurpitsaa hienoksi raastettuna
kourallinen
hienonnettua lehtipersiljaa
1
tl Dijon sinappia
suolaa
ja pippuria
öljyä
paistamiseen
- Kuumenna pannulla voi ja paista siinä sipuli ja valkosipuli pehmeäksi.
- Yhdistä kulhossa kerma ja korppujauhot, anna hetken turvota. Lisää joukkoon paistetut sipulit, jauhelihat, raastettu kesäkurpitsa, sinappi ja lehtipersiljaa. Mausta suolalla ja pippurilla, ja sekoita hyvin.
- Pyörittele jauhelihasta lihapullia ja paista pannulla öljyssä kypsäksi.
Sienipaistos
puolikas
sipulia hienonnettuna
n.
400 g suppilovahveroita
n.
2 rkl öljyä
1
rkl voita
kourallinen
hienonnettua lehtipersiljaa
2
rkl hienonnettua kevätsipulia
suolaa
ja pippuria
- Kuumenna öljy pannulla ja paista sipuli pehmeäksi. Lisää pannulle sienet ja paista kunnes kaikki nesteet ovat haihtuneet. Lisää voi ja mausta suolalla ja pippurilla, paista sienet kypsiksi.
- Lisää sienipaistokseen yrtit.
Kirpeä puolukkahilloke
4
dl puolukoita
2
rkl sokeria
tilkka
vettä
- Yhdistä kaikki ainekset pienessä kattilassa ja kiehauta. Riko halutessa marjat hieman lusikalla painelemalla.
0 kommenttia