Lihapullat lehtikaali-saksanpähkinäpestolla

torstaina, kesäkuuta 09, 2016


Vielä muutama päivä sitten valmistettu salaatti saa toistaiseksi odottaa omaa vuoroaan. Kolea sää pakotti palamaan tuhtien patojen ääreen ja vuorossa on ihan vaan lihapullat ehkä kuitenkin pienellä kesäisellä twistillä. Hieman nuhjuiset lehtikaalilehdet ja hälyttävästi nahistuva basilika antoivat idean lehtikaalipestolle, jonka valmistusta en ole ikinä kokeillut. Ensimmäisenä hakusanaetsinnässä esille tullut resepti meni melkein sellaisenaan kokeiluun ja tuloksena oli hieman perinteistä versioita tuhdimpi herkullinen tahna. Se toi mukavasti makua ja ryhtiä melko perinteiseen reseptiin. Pestoa kannattaa tarjota myös lihapullien kastikkeeksi, se tuo maun lisäksi myös hieman raikkautta ja kesää. Sitä paitsi päivän lehdessä oli taas kerran kova ripitys suomalaisten ruokatottumuksista ja mainita, että 30 gramman sijaan syömme päivittäin vain vaivaset kolme grammaa erilaisia pähkinöitä ja siemeniä. Tällaiset kastikkeet ovat loistava tapa nauttia niitä herkkuja ja huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin moni kastike. Ja tietenkin, tälläkin kertaa lisäsin jauhelihataikinaan hieman raastettua kesäkurpitsaa. Säännöllisesti blogia lukivat jo varmasti tietävätkin minun äitini neuvon, mitä ilman ei tässä talossa montaa jauheliharuokaa syntyisi.


Lihapullat lehtikaali-saksanpähkinäpestolla


Lihapullat

500 g naudanjauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 60 g kesäkurpitsaa hienosti raastettuna
2 rkl hienonnettua oreganoa
1,5 dl hienonnettua leipää tai korppujauhoja
1 dl lehtikaalipestoa (resepti alla), + tarjoiluun
suolaa ja pippuria
1 rkl oliiviöljyä paistamiseen

Kastike

2 tlk tomaattimurskaa (à 400g)
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl sokeria
1 rkl hienonnettua oreganoa
1 rkl balsamicoviinietikkaa
suolaa ja pippuria
n. 100 g mozzarella juustoa pieninä suikaleina

Lehtikaalipesto

5 dl lehtikaalisuikaleita varsi poistettuna
2,5 dl basilikanlehtiä
1,5 dl paahdettuja saksanpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 dl raastettua parmesaania
n. 1 dl oliiviöljyä
suolaa

  • Valmistaa ensin pesto yhdistämällä kaikki ainekset ja hienontamalla ne tehosekoittimessa tasaiseksi tahnaksi. Jos tahna on liian paksu lisää hieman öljyä.
  • Sekoita kaikki lihapullien ainekset keskenään käsin ja muotoile noin neljän sentin kokoisia lihapullia.
  • Lämmitä kasarissa 1 rkl oliiviöljyä ja paista siinä lihapullat molemmin puoliin kauniin ruskeiksi. Tässä vaiheessa lihapullien ei tarvitse kypsyä kokonaan. Nosta lihapullat kasarista.
  • Valmista kastike kuullottamalla kasarissa sipuli ja valkosipuli. Mausta hieman suolalla ja lisää sokeri.  Lisää balsamico, oregano ja tomaattimurska. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna hautua 10 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa. Lisää kastikkeeseen lihapullat ja ripottele mozzarella suikaleet päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi pastan ja lehtikaalipeston kera. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram