Kurpitsa-appelsiinipiirakka

torstaina, lokakuuta 29, 2015




Melkein tekisi mieli luvata, että tämä on viimeinen kurpitsareseptini tänä vuonna, mutta siihen en kyllä pysty. Sen verran tämä vihannes on noussut minun suosikkien listalla, että jaksan herkutella sillä niin kauan kuin sitä on saatavilla. Tällä kertaa lähestyvän Halloween juhlan kunniaksi vuorossa on makea kurpitsapiirakka. Jos aika on kortilla tai et muuten vaan jaksa valmistaa taikinaa, voit ihan hyvin käyttää kaupan valmista pakaste piirakkataikinaa.

Kurpitsa-appelsiinipiirakka

Taikina
250 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
125 g voita pieninä paloina
1 appelsiiniin raastettu kuori
1 kananmuna
tilkka maitoa tai vettä

Täyte
800 g myskikurpitsaa
2,5 dl maitoa
100 g mantelijauhoja
110 g ruokosokeria
30g voita
0,3 tl muskottijauhetta
3 kananmunaa kevyesti vatkattuina

40 g kurpitsasiemeniä
100 g sokeria
2 rkl vettä

  • Valmista taikina nopeasti hienontamalla yleiskoneessa vehnäjauhot, sokeri ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää appelsiinin raastettu kuori, kananmuna ja vesi ja nopeasti sekoita taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei sen murumaisuus häviä. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna seisoa jääkaapissa noin 20 minuuttia.
  • Kauli taikina noin puoli sentin paksuksi ja levitä 25 cm piirakkavuokaan. Tee taikinaan hieman reikiä haarukalla. Peitä taikina foliolla ja täytä kuivilla herneillä. Paista taikinaa 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Poista vuoasta herneet ja folio ja paista taikinaa vielä 5 minuuttia kunnes se alkaa saada hieman väriä.
  • Kuori kurpitsa ja leikkaa isoiksi paloiksi. Levitä kurpitsapalat pellille ja paistaa 180-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia kunnes kurpitsa on pehmeä.
  • Siirrä kurpitsapalat kattilaan ja lisää maito. Keitä seosta noin 10 minuuttia, jonka jälkeen soseuta seos sauvasekoittimella. Voit halutessa siivilöidä seosta.
  • Hienonna ruokosokeri ja mantelijauhot tehosekoittimessa ja lisää ne kurpitsaseokseen. Lisää joukkoon sulanut voi, muskottijauhe, kananmunat ja sekoita tasaiseksi.
  • Kaada seos esipaistetun piirakkapohjan päälle ja paista n. 25-30 minuuttia kunnes täyte on kiinteytynyt.
  • Sekoita pannulla sokeri ja vesi, lämmitä ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Kiehauta seos ja keitä sekoittamatta noin 5 minuuttia kunnes se on hieman kullanvärinen. Sekoita nopeasti joukkoon kurpitsasiemenet ja levitä seos leivinpaperin päälle. Riko jäähtynyt seos pieniksi paloiksi ja koristele piirakka.


You Might Also Like

2 kommenttia

Instagram