Porkkanakeitto ja naattipesto

tiistaina, kesäkuuta 30, 2015

Äitini on aina neuvonut, että porkkanan ja punajuuren naatit ovat erittäin terveellisiä ja niitä kannattaa käyttää kesällä ruoanlaitossa. Tämä neuvo on yleensä mennyt niiden äidin opetusten joukkoon joita kuunnellaan, yleensä vähän huonosti, sanotaan joo joo ja unohdetaan saman tien. Onneksi kun ikää tulee lisää, niin siitäkin neuvojen arkusta moni palautuu mieleen ja kuulostaa paljon houkuttelevammalta kuin silloin joskus. Ja nämä neuvot eivät todellakaan yleensä koskee ruokaa!


Nytkin kun kesäporkkanat ovat ilahduttaneet meitä jo jonkin aikaa eivätkä maksa enää järjettömiä summia, niin ajatus naattien käytöstä alkoi houkuttelemaan. Myönnän, että kun maistoin vähän porkkanoiden vihreitä lehtiä niin epäröin hieman niiden käyttöä. Niillä nimittäin sellaisenaan ei mielestäni ole erityistä ominaista makua vaan ne maistuvat ruoholle. Tutkin kuitenkin hieman nettiä ja naattien käyttöä suositeltiin niin raakana salaateissa kuin lämpimissäkin ruoissa. Halusin kuitenkin tällä kertaa keskittyä itse porkkanaan joten päädyin täyteläiseen porkkanakeittoon ja porkkana naattipestoon. Vaikka toki pestossa on paljon erilaisia makuja ja naattien oma maku peittyy jonkun verran, tämän suorituksen perusteella meidän keittiössä nähdään kesällä muitakin naattiruokia. Peston mausta tuli tosi täyteläinen ja runsas muttei kuitenkaan mitenkään pistävä. Joten suosittelen kaikille, älkää heittäkö naatteja pois! Jos ajatus niiden käytöstä raakoina tuntuu vieraalta, suosittelen kokeilemaan tätä herkkua vaikka haudutettujen ruokien seassa, kyllä kannattaa.

Porkkanakeitto ja naattipesto (4-6:lle)
1,5 kg porkkanoita viipaleina
1 nippu kesäporkkanoita
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
n. 1 dl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna   
2 valkosipulikynttä hienonnettuna
0,5 tl chilihiutaleita  
0,5 tl kuivattua timjamia
1 l kana- tai kasvislientä
3 dl vettä
suolaa

Kesäporkkana naattipesto
2,5 dl porkkanan naatin lehtiä
0,5 dl pistaasipähkinöitä
50 g parmesaania raastettuna
1-2 valkosipulikynttä
puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. 1-1,2 dl oliiviöljyä
suolaa

  • Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa ne n. 1,5cm viipaleiksi. Leikkaa kesäporkkanat pituussuunnassa puoliksi.
  • Sekoita porkkanoihin 0,5 dl oliiviöljyä, puolikkaan sitruunan raastettu kuori ja ripaus suolaa. Levitä porkkanat pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia välillä kääntäen kunnes porkkanat ovat hieman pehmentyneet ja paahtuneet reunoista.
  • Lämmitä pari ruokalusikallista öljyä kattilassa. Paista siinä sipulit pehmeiksi ja lisää joukkoon valkosipuli, paahdetut porkkanat (ei kesäporkkanoita), chilihiutaleet ja timjami. Sekoita ja paista pari minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon liemi ja vesi ja keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  • Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää tarvittaessa vettä. Mausta keitto jäljellä olevalla raastetulla sitruunankuorella ja sitruunamehulla. Tarkista maku.
  • Tarjoa keitto paistettujen kesäporkkanoiden ja naattipeston kera.
  • Soseuta kaikki peston ainekset tehosekoittimessa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.

You Might Also Like

2 kommenttia

Instagram