Kinuski-suklaapiirakka

tiistaina, marraskuuta 25, 2014


Viime päivinä en ole paljon viettänyt aikaa keittiössä. Viime viikolla ensin poikamme sairastui pahaan flunssaan ja sitten minä. Sairastaminen minulle on nykyään aika erilaista kuin joskus ennen. Pieni kaveri ei tietenkään halua levätä ja pysyä paikalla kipeänäkään ja vielä vähemmän haluaa ymmärtää, että äitikin haluaisi vähän levätä. Tähän pitää tottua. Kuitenkin ennen kuin pahempi vaihe iski, en jaksanut minäkään pysyä paikallani ja tein viikonlopun kunniaksi suklaa-kinuskipiiraan. Minulla on nyt hirveä into kokeilla jouluisia reseptejä ja inspiraation sain ruotsalaisesta Elle mat&vin – lehdestä, tein sen kuitenkin pienellä muutoksella.
Suklaan ja kinuskin yhdistelmähän ei voi mennä pahasti pieleen. Eikä se mennyt tälläkään kertaa. Minun piti lisätä piirakkaan vielä mantelikrokantteja, joita jäi minun krokantti-suklaamedaljonki kokeilustani yli. Nämä eivät todellakaan ole välttämättömiä tässä reseptissä, sen verran paljon hyvää tavaraa siinä on muutenkin. Mieheni ainakin rakastui tähän mutta vaikka kuinka paljon hänkin rakastaa suklaata, tätä piirakkaa ei sen makeuden vuoksi paljoa pysty syömään yhdellä istumalla. Eli yhdestä riittää monelle. Ainakin minun mielestä.

Pohjataikina
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ dl mantelijauhoja
100 g kylmää voita
ripaus suolaa
1 rkl kylmää vettä
1 kananmunan keltuainen


  • Sekoita kulhossa jauhot, sokeri ja suola. Lisää voi pieninä paloina ja vesi. Sekoita taikina nyppimällä ainekset sekaisin. Kun taikinasta tulee tasaista pientä murua, niin lisää keltuainen ja sekoita ensin haarukalla. Vaivaa taikinaa hieman käsin, jotta sitä muodostu tasainen sileä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna sen seisoa jääkaapissa noin tunnin.
  • Lämmitä uuni 200-asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 26 cm suuruinen vuoka. Kauli taikinasta ympyrä, niin että sitä riittää vuoan reunoille noin kaksi senttimetriä. Asettele taikina ja leikkaa tarvittaessa ylimääräinen taikina reunoista. Tee haarukalla taikinaan reikiä. Asettele folio tiukasti taikinan päälle ja kaada esim. kuivia herneitä painoksi. Paista uunissa noin 10 minuuttia. Ota herneet ja folio pois ja paista lisää noin 7-10 minuuttia kunnes taikina on kauniin värinen.

Kinuski
2 dl sokeria
1½ dl kuohukermaa
75 g voita

(halutessa 2-3 rkl krokantteja)
  • Kaada sokeri kattilaan tai pannulle ja anna sen karamellisoitua keskilämmöllä sekoittamatta. Lämmitä kerma erillisessä astiassa. Kun sokeri on sulanut ja on kauniin kullanruskea lisää siihen kerma koko ajan vispilällä sekoittaen. Lämmitä seosta vielä noin kolme minuuttia sekoittaen kunnes kaikki sokeri on sulanut. Lisä voi pieninä paloina ja sekoita kunnes se on sulanut.
  • Ota piirakkapohja pois vuosta. Kaada taikinan päälle kinuskin ja anna jäähtyä kylmässä noin tunti. Jos haluat voit ripotella kinuskin päälle krokantteja.


Suklaatäyte
250 g tummaa suklaata hienonnettuna
1 ½ dl ranskan kermaa
50 g voita paloina
  • Laita suklaa astiaan ja sulata se vesihauteessa. Lisää voi ja ranskan kermaa ja anna sulaa suklaaseen hieman sekoittamalla.
  • Kaada suklaaseos kinuskikerroksen päälle ja anna jäähtyä 1-2 tuntia. Halutessa koristele piirakka siivilöimällä päälle kaakaojauhetta.
  • Ennen piirakan leikkaamista ja nauttimista anna sen seisoa huoneenlämmössä hieman.

You Might Also Like

0 kommenttia

Instagram